YouTube is een van de grootste zoekmachines en is op Google na de meest bezochte website wereldwijd. Er wordt dagelijks meer dan 1 miljard uur naar de content gekeken die op het platform staat. In deze blog leer je meer over het optimaliseren van metadata op YouTube, een van de belangrijkste onderdelen van YouTube SEO. Hoog tijd om je metadata te optimaliseren!
De belangrijkste ranking factoren op YouTube
Voordat je aan de slag gaat, is het goed om te weten hoe YouTube beslist welke video’s bij een zoekopdracht verschijnen. Een algoritme bepaalt dit, waarbij er gebruikt wordt gemaakt van ranking factoren. Hoe beter je op deze factoren scoort, hoe hoger je in de zoekresultaten zult verschijnen.
De belangrijkste factoren zijn de kijktijd en de metadata van je video:
- De kijktijd geeft het algoritme informatie over hoe goed een video aansluit bij de wensen van de kijker. Wanneer de kijktijd hoger is, verwacht YouTube dus dat de video ook beter is. Hierdoor krijgt de video een boost in de rankings en zal deze dus hoger in de zoekresultaten verschijnen.
- De metadata geeft het algoritme de zoektermen en de context waarin de video vindbaar moet zijn. Wanneer je op bepaalde termen zoekt, wil je natuurlijk relevante informatie zien. Video’s met goed geoptimaliseerde metadata hebben hierdoor een grotere kans om hoger in de zoekresultaten te verschijnen.
Optimaliseren voor kijktijd begint al bij het maken van de video zelf. Daarom zullen we daar in een toekomstige blog verder op in gaan. In deze blog ligt de focus op het optimaliseren van video’s die al zijn gemaakt.
YouTube SEO: Optimaliseer metadata van je content
Het optimaliseren van de metadata van een YouTube-video doe je om twee redenen:
- Je maakt het algoritme duidelijk wat de inhoud van de video is;
- Je wil dat kijkers op je video klikken en deze gaan bekijken.
Als je je hierop focust, zul je merken dat je video’s hoger in de zoekresultaten komen te staan voor de zoekwoorden waar je op wilt ranken.
Een voorbeeld van geoptimaliseerde YouTube metadata
In de afbeelding zie je hoe een video wordt weergegeven in de zoekresultaten van YouTube. Hier zie je ook direct de metadata waarmee een kijker bepaalt of ze een video interessant genoeg vinden om erop door te klikken. Hierdoor zijn de titel, beschrijving en thumbnail de belangrijkste onderdelen van de metadata.
Een goede YouTube video titel schrijven
Een goede titel roept nieuwsgierigheid en interesse op bij de kijker. Wanneer je video in de zoekresultaten te zien is, wil je dat een kijker er op klikt. Zorg dus voor een titel die duidelijk beschrijft wat er in de video gaat gebeuren en hoe de video kan helpen om een bepaalde vraag te beantwoorden.
Ook bevat een goede titel het focuszoekwoord waarmee je graag wilt dat de video gevonden wordt. Dat focuszoekwoord plaats je het liefste zo vroeg mogelijk in de titel van de video. Zorg er wel voor dat je videotitel niet te lang wordt. Na 70 tekens wordt de volledige titel namelijk niet meer op alle apparaten weergegeven.
Een goede YouTube thumbnail maken
De afbeelding die je bij een YouTube video kan toevoegen wordt de thumbnail genoemd. Deze afbeelding is de beste manier om de aandacht te trekken. Het neemt namelijk de meeste ruimte op het scherm in beslag en je hebt de mogelijkheid om deze volledig zelf aan te passen.
Laat de thumbnail opvallen door gebruik te maken van contrasterende kleuren. Is er een persoon te vinden in de video? Verwerk deze persoon dan in de thumbnail. De thumbnail moet een afbeelding zijn met een beeldverhouding van 16:9 en een minimale resolutie van 1280×720 pixels.
Een goede YouTube beschrijving schrijven
Er wordt maar een beperkt deel van de beschrijving van een YouTube video getoond in de zoekresultaten. Het is daarom raadzaam om in de eerste regels aansluitende informatie te verschaffen en nog enkele zoekwoorden toe te voegen. Zet extra links en overige informatie zoals timestamps van de video pas na 3 regels in de beschrijving om te voorkomen dat deze informatie in de zoekresultaten te zien is. Dit is namelijk verwarrend.
De beschrijving kan je verder zien als SEO-tekst. Zet er nuttige en relevante informatie in voor de kijker. Links naar je website en andere informatie kan je zonder problemen in een videobeschrijving plaatsen. Let echter wel op dat je niet overmatig zoekwoorden plaatst en houd de beschrijving gebruiksvriendelijk en makkelijk leesbaar.
Timestamps in je beschrijving
De eerdergenoemde timestamps kunnen ook erg nuttig zijn. Door bepaalde tekst toe te voegen aan de beschrijving kan je je video opdelen in hoofdstukken. Dit is niet alleen handig voor de gebruiker, maar ook voor YouTube én Google. Het algoritme van YouTube snapt beter waar je video over gaat en je video kan voor bepaalde zoekopdrachten ook gevonden worden in Google, inclusief de hoofdstukken die je op de afbeelding ziet.
Onderstaande video’s over suppen waren zichtbaar in de SERP van Google bij een relevante zoekopdracht.
Je voegt deze hoofdstukken toe door een bepaalde tekst toe te voegen aan de beschrijving. Begin altijd met “0:00” en de naam van het eerste hoofdstuk en vul daarna de tijden in voor de volgende hoofdstukken. Dit kan er bijvoorbeeld zo uit komen te zien:
Aan de voorkant is het dan op de volgende manier te zien voor de kijker:
Meer YouTube SEO mogelijkheden
Er is nog veel meer mogelijk met YouTube SEO. Dit leggen we je in de komende periode graag uit met een aantal extra blogs. Houd onze blog dus in de gaten als je meer wilt weten over YouTube.