Het LIFT Model: 6 factoren waarmee je jouw conversiepercentage kunt verhogen

Op de 2e dag van het Conversion Hotel congres heb ik de presentatie bijgewoond van Chris Goward, de oprichter van WiderFunnel. Hij was wat mij betreft 1 van de meest inspirerende sprekers op het congres en ik heb zijn verhaal dan ook met de grootst mogelijke interesse in me opgenomen. 1 van de speerpunten van het verhaal was het door hem ontwikkelde LIFT model en dit model wil ik graag met jullie delen.

LIFT: waar staat dat voor?

Basis van dit model is de gedachte dat je niet zomaar in het wilde weg dingen moet gaan testen of proberen, maar dat hier een hypothese achter zit. Chris zet zijn model in om pagina’s waar conversies plaatsvinden te analyseren en om hypotheses te testen. Hij heeft een toepasselijke afkorting bedacht voor zijn model: Landing Page Influence Function for Tests™, ofwel: LIFT.

Het LIFT model

Concreet is het LIFT model een conversie-optimalisatie raamwerk te verbetering van de vaardigheid van marketeers om te communiceren, overtuigen en conversies te genereren. Op basis van dit raamwerk kunnen conversiepagina’s geanalyseerd worden en hypotheses geformuleerd. Uiteindelijk kan dit leiden tot een toename van conversiepercentages van 10% tot meer dan 400%!

Het LIFT model geeft de 6 conversiefactoren weer die je conversiepercentage kunnen beïnvloeden. Door het testen van hypotheses om elk van deze factoren te verbeteren, kun je het resultaat van al je marketingactiviteiten verbeteren:

LIFT model

1. Value Proposition

Het belangrijkste onderdeel, de kern van het model, is de zogenaamde value proposition, dit is het onderdeel dat zorgt voor het potentieel van je conversiepercentage. De andere 5 factoren kunnen bijdragen aan deze conversie of deze juist in de weg staan.

Wat de prospect hier doet is het afwegen van de voor- en nadelen van het ondernemen van actie (de CTA). Je moet er hier dus voor zorgen dat je prospect meer voordelen ziet dan nadelen, zodat hij actie gaat ondernemen. Hoe sterker dus je value proposition, hoe groter de kans om je conversieratio te verbeteren.

2. Relevance

De factor relevantie is in feite de vraag of de landingspagina die getoond wordt, weergeeft wat de prospect verwacht te zien. Zorg ervoor dat de pagina relevant is voor de bezoeker, dus dat de pagina na zijn zoekopdracht ook weergeeft wat de bezoeker verwacht, anders zal hij zich gedesoriënteerd voelen en de pagina weer verlaten. Dit geldt dan voor de woorden die gebruikt worden, de afbeeldingen, de kleuren, etc.

3. Clarity

Is de value proposition duidelijk op de pagina en is er een duidelijke call to action? De content en het ontwerp zijn de factoren die ervoor kunnen zorgen dat de boodschap duidelijk is. Het lijkt allemaal heel logisch en simpel, maar toch verbaas ik me er vaak over hoeveel sites niet voldoen aan deze voorwaarde.

4. Anxiety

Dit is de angst, of eigenlijk de onzekerheid, die bezoekers ervaren op een pagina en die hen belemmeren om actie te ondernemen. Belangrijk aspect hierbij is de sterkte van je merk. Als je een sterk merk hebt, dan is het makkelijker om het vertrouwen te winnen van klanten en prospects. Met behulp van ontwerp, gebruiksvriendelijkheid en gebruikerservaring kun je de onzekerheid van je bezoekers verkleinen.

5. Distraction

Zorg ervoor dat de bezoeker niet afgeleid wordt door allerlei andere zaken op de pagina. Alle zaken die de aandacht afleiden van de hoofdboodschap en de call to action zijn gevaarlijk. Door het minimaliseren van onnodige productopties, links en overbodige informatie kun je je conversiepercentage doen toenemen.

6. Urgency

Staat er iets op de pagina dat de bezoeker overtuigt om direct actie te ondernemen? Er is hier een onderscheid te maken tussen interne urgentie en externe urgentie. Interne urgentie is urgentie vanuit de bezoeker zelf, hoe groot is de noodzaak vanuit hem om actie te ondernemen? We hebben geen invloed op de interne urgentie, maar we zien wel het effect ervan op de conversie. Externe urgentie daarentegen kan wel worden beïnvloed. Dit door variabelen zoals schaarste, ervaringen van anderen, tijdslimieten, etc. Zorg er hiermee dus voor dat de bezoeker wordt overtuigd om direct actie te ondernemen.

Gebruik deze 6 conversiefactoren om jouw site en landingspagina’s nog eens goed onder de loep te nemen en voer waar nodig aanpassingen door om je conversie te verbeteren. Let wel op, ga niet lukraak aanpassingen aan je site doorvoeren, maar test de hypotheses die je op basis van het LIFT model opstelt, pas dan weet je zeker dat je wijziging ook het juiste effect heeft!

Gerelateerde posts
CRO (conversie optimalisatie)