Het is zo ver, Google for Jobs is eindelijk uitgerold in Nederland! Sinds 2017 staat Google for Jobs al live in de Verenigde Staten en in de jaren daarna volgden landen over de hele wereld. De resultaten in de andere landen zijn veelbelovend en daarom zaten wij met smart te wachten op de uitrol in Nederland. Maar sinds 25 augustus 2020 is dit een feit! Google for Jobs vergroot de kans dat jij de juiste mensen voor een vacature vindt. Maar wat is Google for Jobs precies? En wat moet je doen om getoond te worden op Google for Jobs? In deze blog vertellen we je er alles over!
Wat is Google for Jobs en hoe werkt het?
Google for Jobs is de vacaturebank van Google, die door middel van een geoptimaliseerde weergave wordt getoond in de zoekresultaten van Google. Werkzoekenden zullen na een zoekopdracht (bijvoorbeeld ‘vacature online marketeer’) een widget zien tussen de zoekresultaten met daarin gefilterde vacatures die aansluiten bij hun zoekopdracht. In dit geval zouden dat dus online marketing vacatures zijn. Dit widget wordt na de betaalde zoekresultaten, maar vóór de organische resultaten getoond.
Een voorbeeld van de Google for Jobs widget zie je hieronder. Hier was iemand op zoek naar een online marketing vacature. In de Google for Jobs widget worden vervolgens drie vacaturetitels getoond, waarbij de plaats, het dienstverband en de plaatsingsdatum benoemd staat. Wanneer er op een vacature wordt geklikt dan zal de werkzoekende in het Google for Jobs platform terecht komen waar hij meer informatie over de vacature kan lezen. Verder kan de werkzoekende bovenin de widget kiezen uit diverse filters om zijn zoekopdracht te verfijnen. Onderin kan hij doorklikken naar het platform met alle vacatures.
Iemand kan dus op twee manieren in het Google for Jobs platform terecht komen, ofwel door op een vacature te klikken of door naar het totaaloverzicht door te klikken met alle vacatures(”–> nog 100+ vacatures’’). Hieronder zie je een voorbeeld van het Google for Jobs platform. Links is een lijst te zien met beschikbare vacatures die voldoen aan de zoekopdracht, rechts is meer informatie te zien over de vacature. Bovenin kan de zoekopdracht verfijnd worden door een groot aantal filters, zoals bijvoorbeeld de locatie van de functie, plaatsingsdatum, dienstverband en werkgever.
Waarom wil je Google for Jobs gebruiken?
Volgens CareerBuilder start 73% van de werkzoekenden zijn zoektocht naar een nieuwe baan op Google. Daarom is Google for Jobs zeker voor de werkzoekende ontzettend handig! Op dit moment moet een werkzoekende een hoop moeite doen om alle vacatures bij hem in de buurt in kaart te brengen. Google for Jobs bundelt al deze vacatures en zorgt ervoor dat er eenvoudig gefilterd kan worden in de resultaten. Het toont echter alleen de vacatures die geoptimaliseerd zijn voor Google for Jobs en vacatures van bepaalde jobboards. Dit betekent dat hier (zeker in het begin) niet alle openstaande vacatures getoond zullen worden.
Maar ook voor de werkgever heeft Google for Jobs grote voordelen. Waar een klein bedrijf nu met zijn vacatures nog op moet boxen tegen de grote jobboards, heeft deze straks even veel kans om getoond te worden als jobboards. Daarnaast is het (in ieder geval voor nu) kosteloos om getoond te worden in Google for Jobs. Dit betekent echter niet dat het verstandig is om je gehele marketingbudget terug te brengen naar 0. De vacatures van bepaalde jobboards worden namelijk ook getoond in Google for Jobs. Bovendien zullen andere jobboards nog steeds gebruikt worden door werkzoekenden.
Wat de resultaten in Nederland zijn kunnen we nog niet zeggen, maar zoals eerder benoemd zijn de resultaten in andere landen veel belovend! In veel landen is Google for Jobs namelijk een van de belangrijkste wervingskanalen geworden. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat de vacaturewebsites die geoptimaliseerd zijn voor Google for Jobs 20% meer organisch verkeer binnen halen. Ook is gebleken dat het aantal mensen dat solliciteert via Google for Jobs 22,4% is, terwijl dat normaal ongeveer 6,6% is op een jobboard.
Hoe word je getoond in Google for Jobs?
Niet elke vacature die je op je website plaatst wordt ook automatisch geplaatst in Google for Jobs. Er zijn twee manieren om getoond te worden in Google for Jobs; het toepassen van gestructureerde data in de vacatures op je website of door gebruik te maken van aangesloten jobboards.
Gestructureerde data
Google heeft een aantal richtlijnen gesteld waar een vacaturetekst op je website aan moet voldoen om te worden getoond in Google for Jobs. De belangrijkste voorwaarde hiervan is het toepassen van gestructureerde data in de broncode van de vacatures.
Gestructureerde data is een gestandaardiseerde manier om de inhoud van je website te kenmerken in je broncode. Het grote voordeel hiervan is dat zoekmachines zoals Google hierdoor de inhoud van je website beter kunnen begrijpen. Dit kan je niet alleen gebruiken voor vacatures, maar ook voor producten, beoordelingen, recepten, etc. Gestructureerde data in de broncode ziet er als volgt uit:
Zoals je merkt is dit een redelijk technisch onderdeel, daarom is het altijd aan te raden om een webbouwer in te schakelen om je te helpen bij het implementeren van de gestructureerde data.
Aangezien Google for Jobs gebruikt maakt van filters is het belangrijk dat je een aantal kenmerken terug laat komen in je vacature tekst en in de gestructureerde data. Dit zijn:
- De plaatsingsdatum van de vacature
- Functietitel
- Een omschrijving van de functie
- Een omschrijving van de organisatie
- De locatie waar iemand gaat werken
- Einddatum van de vacature
Aangesloten jobboards
In Nederland werkt Google samen met diverse jobboards om haar gebruikers meer vacatures te kunnen bieden. De partijen waar Google mee samenwerkt in Nederland zijn onder andere DPG recruitment (Nationale Vacaturebank en Intermediair), Randstad Groep Nederland (Randstad, Tempo-team, Yacht en BMC), Monsterboard en Rijksoverheid. Daarnaast maakt Google ook gebruik van de vacatures op LinkedIn.
Mocht je dus niet de mogelijkheid hebben om de broncode van je website aan te passen, dan kan je er ook altijd nog voor kiezen om een vacature te plaatsen op een van de aangesloten jobboards of LinkedIn.
Je vacatures optimaliseren voor Google for Jobs?
In Google for Jobs gaat het er niet om wie de grootste autoriteit is op de markt, maar zijn de vacatures zelf leidend voor je positie. Gestructureerde data in je broncode verwerken is een vereiste, daarnaast zijn er nog een aantal andere factoren (waar je zelf invloed op hebt) die je positie beïnvloeden. Er zijn een zestal ranking factoren die je positie in Google for Jobs beïnvloeden. Dit zijn:
- Time on Page: hoeveel tijd brengen bezoekers door op je vacaturepagina? Hoe langer, hoe beter.
- Click-through-rate (CTR): hoeveel procent van de mensen die je vacature zien klikken door naar je website om de gehele vacature te lezen? Zorg er dus voor dat de eerste alinea meteen aanspreekt.
- Relevantie: hoe relevanter de vacaturetekst voor een werkzoekende, des te beter zal deze het doen.
- Specifieke informatie: dit hangt samen met relevantie. Wanneer je specifiek bent over alle kenmerken van de vacature, dan zal de vacature ook relevanter zijn voor een werkzoekende. Wees dus zo specifiek mogelijk!
- SEO: Op dit moment zijn er nog geen mogelijkheden om te adverteren in Google for Jobs, daarom is het belangrijk dat je vacature teksten zijn geoptimaliseerd op de juiste zoektermen. Dit doe je o.a. door deze te verwerken in de vacaturetekst, de vacatureomschrijving, de titel van je vacature en de URL van de vacature op je website.
- Vermeld (indien mogelijk) het salaris: uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 werkzoekenden weg klikt wanneer het salaris in een vacaturetekst ontbreekt.
Wat de resultaten in Nederland gaan zijn van Google for Jobs is nog niet bekend. Maar de verwachting is dat het grote invloed gaat hebben op de recruitmentwereld. Zorg er dus voor dat je jouw vacatures optimaliseert voor Google for Jobs!